Dutchkids homepage

 

Wat zijn vooroordelen?

Een vooroordeel is een oordeel over iets of iemand zonder dat je hier iets over weet. Het betekent bijvoorbeeld dat mensen al een mening over iemand vormen zonder dat zij deze persoon echt kennen.

Vooroordelen zijn vaak negatief en kloppen niet met de werkelijkheid. Mensen kunnen op basis van vooroordelen besluiten dat zij niet met iemand uit een bepaalde groep om willen gaan of dat zij iemand niet geschikt vinden voor een bepaalde baan.

Bijna alle mensen hebben wel vooroordelen over mensen uit andere groepen. Nederlanders over Surinamers, Surinamers over Marokkanen, Marokkanen over Chinezen, enzovoorts. Ook kunnen vrouwen vooroordelen over mannen hebben en kunnen mensen uit de stad vooroordelen hebben over mensen die in een dorp wonen.

Vooroordelen zijn aangeleerd. Ze kunnen gebaseerd zijn op iets wat je een keer meegemaakt of gezien hebt. Soms alleen maar op iets wat je een keer hebt horen zeggen.

Alles wat aangeleerd is kan je ook weer afleren. Vooroordelen dus ook. Dit kan je doen door stil te staan bij de vooroordelen die je zelf hebt. Door vragen te stellen kan je controleren of de ideeŽn die je over andere mensen hebt wel kloppen. Het is belangrijk dat je dit doet voordat je een oordeel over iemand velt.

Je zal zien dat veel vooroordelen niet kloppen!

Ga terug via 'vorige' op de browser

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer