Dutchkids homepage

 

Dat draag ik: een hoofddoek

In Nederland, maar ook in veel andere landen, is er regelmatig discussie over het dragen van een hoofddoek.

Voor de komst van de islam droegen veel vrouwen in het Midden-Oosten een sluier. In de Koran staat onder andere dat de vrouwen van Mohammed zich moesten sluieren om zich te onderscheiden van andere mensen. Er zijn landen waarin vrouwen verplicht worden om gesluierd te lopen zodat je alleen hun ogen kan zien. Andere islamitische vrouwen dragen een hoofddoek die alleen hun haar en hals bedekt.

In Nederland zijn er nu veel discussies over hoofddoekjes en andere sluiers voor islamitische vrouwen. Als vrouwen hun gezicht bedekken met een sluier kan je ze niet herkennen en ook is het lastiger om met hen te praten. Op school en bij het werk is dit een probleem.

Bij een hoofddoekje heb je dit probleem niet. Maar er zijn mensen die zeggen dat het hoofddoekje symbool staat voor onderdrukking van islamitische vrouwen. Zij denken dat vrouwen die hoofddoekjes of sluiers dragen dit doen omdat zij dat moeten van hun vader, hun broer of hun man.

Maar veel vrouwen die een hoofddoek of sluier dragen zeggen dat zij hier zelf voor gekozen hebben. Het is voor hen een symbool voor hun eigen identiteit en geloof, zij willen laten zien wie zij zijn en waar zij bij horen.

Volgens sommige mensen is het dragen van een hoofddoek een vorm van politiek verzet. Zij denken dan aan de extremistische moslims die zich afzetten tegen de westerse wereld.

Sommige mensen die een hoofddoek zien als een vorm van onderdrukking of politiek verzet willen de hoofddoek verbieden. Dit gebeurt al in sommige landen. In Frankrijk mag je bijvoorbeeld geen opvallende religieuze symbolen dragen op school en dus ook geen hoofddoekje.

In Nederland zullen hoofddoekjes niet verboden worden omdat er vrijheid van godsdienst is. Dit staat in de grondwet. Dit betekent dat mensen vrij zijn om hun geloof te uiten, bijvoorbeeld door het dragen van een hoofddoek als symbool van hun geloof. Wel is er discussie over het verbieden van hoofddoekjes op bepaalde scholen of in bepaalde beroepen.

Tegenstanders van een verbod hebben naast de vrijheid van godsdienst nog een andere reden. Als je een hoofddoek verbiedt op bepaalde plekken, verbiedt je ook mensen met een hoofddoek om naar school te gaan of een bepaald beroep te kiezen. Op deze manier krijgen islamitische vrouwen minder kansen.

Het is een moeilijke maar ook heel belangrijke discussie. Mensen moeten nog veel praten en elkaar nog beter leren kennen om hier samen uit te komen. Door elkaar veel vragen te stellen kan je vooroordelen wegnemen. Alleen op deze manier kan er ooit een oplossing komen waar iedereen mee kan leven.

Ga terug via 'vorige' op de browser

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer