Dutchkids homepage

 

Cultuur en identiteit

Wanneer mensen samenleven beÔnvloeden zij elkaar. Zij gaan gewoonten en ideeŽn met elkaar delen en op deze manier ontstaat er een cultuur.

Cultuur is alles wat mensen doen en maken, hoe ze eruitzien, wat ze denken en voelen.

Tegelijkertijd heeft ieder mens een eigen identiteit. Ieder mens heeft een idee over wie hij of zij zelf is en wat bij hem of haar hoort.

Elk mens is anders in wat hij of zij overneemt van een cultuur. Een cultuur is niet allesbepalend. Een cultuur bepaalt samen met andere sociale factoren als geslacht, sociale klasse, leeftijd en opleiding de identiteit van een persoon.

Een groep mensen met een eigen cultuur kan een land zijn, maar ook een stad, een wijk of een familie kan een eigen cultuur hebben.

Binnen een samenleving kan er ook een groep mensen zijn die zich onderscheidt van de algemene cultuur en eigen gewoonten en ideeŽn ontwikkelt. Dit noem je een subcultuur.

Cultuur heeft invloed op hoe mensen met elkaar leven, maar de manier waarop mensen met elkaar leven heeft ook weer invloed op de cultuur. Cultuur staat niet vast, het ontwikkelt zich, net zoals mensen zich ontwikkelen.

In een multiculturele samenleving zijn verschillende culturen aanwezig. Er zijn zowel overeenkomsten als verschillen tussen deze culturen. Sommige mensen vinden die verschillen een reden waarom bepaalde groepen mensen niet samen zouden kunnen leven.

Maar mensen veranderen en ook culturen blijven nooit hetzelfde. De 'Nederlandse' cultuur van 50 jaar geleden is heel anders dan die van nu. Denk maar aan de opvoeding en hoe bijvoorbeeld het werk tussen mannen en vrouwen verdeeld is.

In een multiculturele samenleving vinden ook veranderingen plaats waarbij mensen uit verschillende culturen gewoontes en ideeŽn van elkaar overnemen.

Het is belangrijk om te erkennen dat er verschillen in culturen zijn, maar ook om te beseffen dat deze verschillen niet persť een probleem zijn. Er moet met elkaar over gepraat kunnen worden. Ook is het belangrijk om te weten dat niet alles wat iemand zegt of doet bepaald wordt door zijn of haar cultuur. Blijf vooral naar de persoon zelf kijken!

Ga terug via 'vorige' op de browser

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer