Dutchkids homepage

 

De verschillende bevolkingsgroepen in Suriname

In Suriname wonen veel verschillende bevolkingsgroepen. Ook onder de Surinamers die nu in Nederland wonen zie je deze groepen terug. Er zijn grote verschillen tussen deze groepen in afkomst, voorgeschiedenis en religie.

De Creolen in Suriname stammen af van de Afrikanen die in de 18de en 19de eeuw als slaven naar Suriname gebracht werden. Toen in 1863 de slavernij werd afgeschaft wilden zij niet meer op de plantages werken. Zij gingen in de stad Paramaribo werk zoeken.

De Hindoestanen komen oorspronkelijk uit India. Zij werden na het afschaffen van de slavernij gevraagd om naar Suriname te komen om op de plantages te werken. Zij kregen een contract van 5 jaar en een vast loon. Sommigen gingen na afloop terug naar hun moederland. De meesten bleven in Suriname wonen.

De Javanen komen van het eiland Java in het huidige IndonesiŽ. Ook zij kwamen naar Suriname met een contract van 5 jaar. Van hen zijn ook de meesten in Suriname gebleven. De Javanen vormen nog wel een minderheidsgroep in Suriname.

Andere kleine bevolkingsgroepen in Suriname zijn Indianen en Chinezen. Ook is er nog een groep die afstamt van de slaven die destijds ontsnapt zijn uit de plantages en in de bossen rondom de plantages gingen wonen, de Marrons.

Ga terug via 'vorige' op de browser

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer