Dutchkids homepage

 

11 september 2001

Op 11 september 2001 vonden er vier aanslagen plaats in de Verenigde Staten. Er vlogen twee vliegtuigen recht tegen de twee torens van het World Trade Centre in New York aan en een ander vliegtuig vloog in op het Pentagon in Washington. Ook stortte er een vliegtuig neer bij het plaatsje Pittsburgh. Bij deze aanslagen zijn ongeveer 3000 mensen omgekomen.

De aanslagen werden gepleegd door terroristen die op deze manier hun haat voor de Verenigde Staten wilden laten zien. De VS zei vrij snel zeker te weten dat Osama Bin Laden en zijn organisatie Al Qa'ida achter de aanslagen zaten. Dit is nog niet 100 % zeker.

Wel heeft Osama Bin Laden gezegd blij te zijn met de aanslagen. Hij heeft een hekel aan de VS omdat zij volgens hem te veel macht hebben en omdat zij niet leven volgens zijn geloof, de islam. Hij heeft zijn aanhangers ook gevraagd een ‘heilige oorlog’ tegen de VS te voeren. Hierbij richtte hij zich tot alle moslims.

Naast de aanslagen van 11 september 2001 in de VS zijn er nog meer terroristische aanslagen geweest die in verband worden gebracht met Al Qa'ida. Bijvoorbeeld de aanslagen op de treinen in Madrid op 11 maart 2004.

De meeste moslims zijn het niet met Osama Bin Laden eens. Zij vinden dat hij zelf geen goede moslim is. Volgens hen past het gebruiken van geweld niet binnen de islam.

Door de aanslagen zijn veel mensen negatief gaan denken over moslims. Veel mensen denken nu dat alle moslims agressief zijn en dat het bij hun geloof hoort om aanslagen te plegen. Dit is niet zo. Ook denken veel mensen dat alle moslims tegen het westen zijn. Moslims moeten heel vaak uitleggen dat ook dit niet waar is.

Mensen die een hekel hebben aan de islam of moslims denken dat de islam een streng ouderwets geloof is met vaste ideeën die niet te veranderen zijn. Het woord hiervoor is ‘fundamentalistisch’. Dit betekent dat je je alleen maar houdt aan de letterlijke tekst van de heilige geschriften en de regels niet aanpast aan de moderne tijd.

De islam zelf is niet fundamentalistisch. Wel bestaan er fumdamentalistische moslims, zoals er binnen elk geloof fundamentalisten kunnen zijn. Fundamentalisten komen soms in het nieuws met extreme uitspraken over politiek, homoseksualiteit of rechten van vrouwen. Het is belangrijk te beseffen dat deze mensen niet namens alle moslims spreken.

Er zijn grote verschillen tussen moslims in de manier waarop zij de islam plaatsen in de moderne tijd. Mensen maken hierin individuele keuzes maar worden soms ook beïnvloed door de wereld om hen heen.

Ga terug via 'vorige' op de browser

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer