Dutchkids homepage
Naar het huis van BramNaar het huis van DrissNaar het huis van IndraNaar het huis van JeroenNaar het huis van KwameNaar het huis van SarahNaar het huis van Yasemin
 
 

wie zijn er nog meer?Wat is er mis met mijn hoofddoek?
Yasemin Indra Driss Jeroen Kwame

Indra: Yasemin, wat is er? Je bent zo stil.

Yasemin: Ik ben boos!!!

Jeroen: Tjemig, dat klinkt alsof je echt woedend bent. Wat is er gebeurd?

Yasemin: Toen ik vanochtend op school aankwam werd ik apart geroepen door de directrice. Ze vroeg mij waarom ik een hoofddoek draag. Ook wist ze heel goed te vertellen dat een hoofddoek volgens de Koran niet hoeft.

Driss: Waar komt dat opeens vandaan?

Yasemin: Ik weet het niet. Ik draag mijn hoofddoek sinds het begin van dit schooljaar en niemand heeft er iets van gezegd. Tenminste niet recht in mijn gezicht. Vanochtend leek het alsof de directrice er goed over na had gedacht.

Kwame: Hoe bedoel je niet recht in je gezicht?

Yasemin: Nou, ik heb al vaker gemerkt dat mensen achter mijn rug een mening hebben. Bijvoorbeeld dat ik te jong ben om een hoofddoek te dragen. Dat hoeft toch pas nadat je getrouwd bent. Of, zoals vanochtend, dat het niet in de Koran staat. En het is helemaal erg dat ze zeggen dat ik gedwongen zou worden om een hoofddoek te dragen. Dat het moet van mijn vader of van mijn broer.

Jeroen: Ik dacht ook dat het moest omdat je moslim bent.

Yasemin: Nee, natuurlijk niet. Ik denk wel dat het voorkomt dat meisjes gedwongen tot een hoofddoek. Dat vind ik helemaal verkeerd. Dwingen is verkeerd en mag niet in mijn godsdienst. Ik kies uit vrije wil om mijn hoofddoek te dragen. Als kind leerde ik over de islam en vanaf mijn negende jaar droeg ik al af en toe een hoofddoek. Vanaf mijn veertiende draag ik mijn hoofddoek altijd. Ik heb er wel een stuk of twintig in de kast liggen met allemaal verschillende motieven en gemaakt van verschillende materialen. Ik had niet verwacht dat het op school een probleem zou zijn. Met gym doe ik hem af.

Indra: Ik vind een hoofddoek gewoon mooi. In mijn familie worden voor feesten sari’s gedragen. Daar zit ook een soort sluier bij. Als vrouwen trouwen hebben ze deze sjaal ook voor hun gezicht. Prachtig gewoon.

Yasemin: Nou, dat vind ik geen goed voorbeeld. Ik draag mijn hoofddoek niet alleen omdat ik het mooi zou staan.

Jeroen: Waarom dan?

Yasemin: Omdat het uit mijn geloof komt. Het is een gebod van Allah. Ik wil graag de voorschriften van mijn geloof volgen omdat je er na je dood voor beloond kan worden. Er zijn niet alleen voorschriften voor vrouwen, ook voor mannen. Ik schaad er toch niemand mee? Ik val er niemand mee lastig en heb ook niet die bedoeling. Ik heb er zelf voor gekozen.

Kwame: Maar als ze de hoofddoek op school verbieden, wat doe je dan?

Driss: Waar en wanneer in Nederland een hoofddoek gedragen mag worden is in de wet geregeld. Vrouwen mogen zelf bepalen of zij een hoofddoek dragen. In een paar gevallen is de wet niet duidelijk bijvoorbeeld of een gevangenisbewaarder een hoofddoek mag dragen of een rechter. Daar moeten nog dingen over worden uitgezocht. Maar Yasemin mag op school haar hoofddoek dragen want wij zitten op een openbare school.

Yasemin: Zie je wel, dan heb ik toch gelijk!!! Driss kun je mij helpen bij mijn volgende gesprek met de directrice?

Driss: Natuurlijk!! Maar nu heb ik vreselijke zin in een milkshake.

Indra: Anders ik wel. Hé, Yasemin, mag ik een hapje van je cheeseburger?

 
We gaan

 
 

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer