Dutchkids homepage
Naar het huis van BramNaar het huis van DrissNaar het huis van IndraNaar het huis van JeroenNaar het huis van KwameNaar het huis van SarahNaar het huis van Yasemin
 
 
Ik ben moslim. Moslim betekent letterlijk: iemand die zich overgeeft aan God. Het geloof van de moslims heet de islam. Christenen en moslims hebben veel met elkaar gemeen. Ze geloven allebei in dezelfde god. Moslims noemen deze god Allah. De belangrijkste man in de islam is niet Jezus, maar Mohammed. Moslims kennen Jezus wel, hoor. In de Koran heet hij Isa. Jezus of Isa was namelijk ook een profeet, net zoals Mohammed. Profeten zijn een soort leermeesters of boodschappers, die door God zijn gezonden. Volgens moslims was Mohammed de allergrootste, volgens christenen Jezus.

Mohammed was een vriendelijke en eerlijke man. Op zijn 40ste ging hij in een grot zitten om na te denken. Daar kreeg hij bezoek van aartsengel GabriŽl. Die vertelde hem allerlei wijze lessen. Die schreef Mohammed op in een groot boek: de Koran. Er staat in dat een goed moslim zich aan de vijf zuilen van de islam houdt. Dit zijn dingen die een moslim moet doen in zijn leven. Moslims vergelijken de islam met een huis. De vijf zuilen zijn de pilaren waarop het dak rust. Als je een zuil weglaat, stort het dak in. Daarom moet je je aan die vijf dingen houden, anders maak je alles kapot.

De eerste zuil is de geloofsbelijdenis. Daarin zeg je dat er geen andere god is dan Allah, en dat Mohammed zijn boodschapper is.

De tweede zuil is het gebed. Vijf keer per dag knielt een moslim met zijn gezicht naar het oosten om te bidden. Meestal doet hij dat in de moskee.

De derde zuil is de armenbelasting. Sommige mensen op aarde zijn rijk, anderen zijn arm. Daarom moet iedereen die dat kan, een bepaald geldbedrag apart houden. Eťn keer per jaar geeft hij dat aan de armen.

De vierde zuil is het vasten. Eťn maand per jaar eten moslims niet overdag, maar pas als de zon onder is. Ze zeggen namelijk dat als je je niet met aardse zaken als eten en drinken bezighoudt, je je beter bewust bent van de aanwezigheid van Allah in je leven.

De vijfde zuil, tot slot, is de bedevaart. Eťn keer in zijn leven moet een moslim naar Mekka reizen. Mekka is de plaats in Saoedi-ArabiŽ waar Mohammed werd geboren. Daar staat een enorme zwarte, vierkante steen: de Kaa'ba. Die is heilig. Daar lopen de moslims zeven keer omheen. Dan lopen ze zeven keer door de heuvels. En daarna gaan ze feestvieren.

Meer dan een miljard mensen in de wereld zijn moslim. Ze wonen overal (kaart Islam wereld). In het Midden-Oosten, IndonesiŽ, Pakistan, Afrika, Europa en zelfs in Amerika. In Nederland wonen ook veel moslims. De meeste van hen komen uit Turkije en Marokko.


Met Yasemin naar Nederdam
 
 

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer