Dutchkids homepage
Naar het huis van BramNaar het huis van DrissNaar het huis van IndraNaar het huis van JeroenNaar het huis van KwameNaar het huis van SarahNaar het huis van Yasemin
 
 
Eigenlijk eet ik gewoon wat iedereen eet, niets speciaals. Omdat we joods zijn eten we geen varkensvlees. Ik vind dat niet speciaal omdat ik veel Marokkaanse moslimvrienden heb die ook geen varkensvlees eten. Het varken is een onrein dier. Veel Nederlanders eten wel varkensvlees en op feestjes moet ik altijd vragen of ik de hapjes kan eten. Mensen kijken me dan raar aan en vragen om uitleg. Daar heb ik meestal geen zin in en dus zeg ik dan dat ik vegetarisch ben.

Als men zich echt aan de regels van het jodendom wil houden kun je alleen vlees eten van dieren die op een speciale manier geslacht zijn. Dit noemen we kosher. Kosher betekent dat joden het voedsel mogen eten. Bij moslims gebeurt dit ook en dan noemen ze het halal.

Zelf ben ik dol op alles wat zoet is en vooral ijs. Het maakt me niet uit hoe koud het buiten is. Ik kan altijd ijs eten.

Elke vrijdag hebben we een Sabbatmaaltijd. Ook al zijn we niet streng joods. Mijn moeder haalt lekker brood en we hebben eieren. Bij ons heeft het eten weinig extra betekenis. Het is belangrijker dat we als familie bij elkaar zijn en over de week praten. Ik vind dit altijd erg gezellig. Ik hoor anderen vaak praten over verplichting om thuis te zijn met eten maar ik vind het prettig en het hoort bij de week.

Het enige wat ik speciaal ‘joods’ met eten doe is het vasten op de Grote Verzoendag (Yom Kipoer). Joden vasten dan één dag en denken na over alle dingen die ze verkeerd hebben gedaan in het afgelopen jaar en hoe ze kunnen proberen dit te veranderen. Vorig jaar heb ik meegedaan met de Ramadan. Yom Kipoer kun je daarmee vergelijken.


Met Sarah naar Nederdam
 
 

 
See this page in Englishmeer weten??   lerarenkamer